Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Αργεντινής 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Αργεντινής και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Asado (Ασάδο)

To μπάρμπεκιου αποτελεί ιεροτελεστία για τους Αργεντινούς, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, προερχόμενο από τις παραδόσεις των Gauchos (οι «cowboys» της Νοτίου Αμερικής). «Asado» λοιπόν ονομάζεται η τεχνική ψησίματος και το κοινωνικό γεγονός που τελείται κατά τη διάρκεια του, μια παρέλαση ψητών στις σχάρες θα έλεγα με γλαφυρότητα… Δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε «εθνικό πιάτο», αλλά σίγουρα είναι το «εθνικό σπορ» της αργεντίνικης γαστρονομικής κουλτούρας και δεν γίνεται να μην παρευρεθεί κανείς σε ένα τέτοιο γαστριμαργικό δρώμενο αν έχει ταξιδέψει μέχρι την μακρινή Αργεντινή….


Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺

Τσάι Ματέ (Yerba Mate)

To τσάι ματέ ή μάτε (Yerba mate), γνωστό και ως «τσάι των Ιησουιτών», θεωρείται το εθνικό ποτό των Αργεντίνων όπως και άλλων λαών της Νοτίου Αμερικής (Ουρουγουάη, Παραγουάη). Πρόκειται για ένα διεγερτικό αφέψημα το οποίο πίνεται είτε ζεστό ή κρύο, έχει γεύση σαν τσάι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε τεΐνη, επιδρά σαν τον καφέ ως προς την ενέργεια που προσδίδει, αλλά τεχνικά δεν είναι τίποτα από τα δύο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το τσάι ματέ, τον τρόπο παρασκευής του, την ιστορική του προέλευση και διάφορα άλλα χρήσιμα facts, σας παραπέμπω στην κάτωθι ανάρτησή μου..

👇👇👇👇👇

Τσάι Ματέ (Yerba Mate) 🧉☕🍵


Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭

Dulce de leche (Καραμελωμένο γάλα)

Εδώ δεν μιλάμε για κάποιο συγκεκριμένο γλυκό, αλλά για βραστό καραμελωμένο γάλα, το οποίο προστίθενται ως γλυκαντική ουσία σχεδόν στα περισσότερα γλυκά εδέσματα της χώρας. Τα περιβόητα μπισκότα Alfajores (βλέπε φωτογραφία κάτωθεν), γνωστά και ως «αργεντίνικο γλυκό σάντουιτς» έχουν ως βάση την «μαρμελάδα γάλακτος» όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η Dulce de leche από τους ντόπιους.



Street Food: 🍔🍕🥪🌭🍟

Choripan (Τσοριπάν)

Το choripan είναι το απόλυτο street food της Αργεντινής. Σάντουιτς με λουκάνικο chorizo (chorizo ή τσορίθο στα ελληνικά, είναι οι διάφοροι τύποι λουκάνικων με καταγωγή από την Ιβηρική Χερσόνησο, δηλαδή Ισπανία, Πορτογαλία). Η σάλτσα chimichurri (Τσιμιτσούρι) είναι το απαραίτητο topping για το choripan, μια πράσινη σάλτσα από φύλλα μαϊντανού, κόλιανδρου κλπ, με καταγωγή από την Αργεντινή ή την Ουρουγουάη. Καραμελωμένα κρεμμύδια, τουρσιά και καρυκεύματα συνοδεύουν αυτό το «βρώμικο» αλλά και συνάμα πεντανόστιμο έδεσμα.


Το «mainstream»: 🔝📈

Empanadas (Εμπανάδας)

Εμπανάδας ή αλλιώς κρεατοπιτάκια! Τηγανητές ή ψητές πίτες με παντός είδους γέμιση (κυριαρχούν τα κρέατα στις επιλογές συνοδεία μπαχαρικών) και ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αργεντινή, αν και η καταγωγή του είναι από την Γαλικία (περιοχή της βορειοδυτικής Ισπανίας). Είναι το απόλυτο καθημερινό αλμυρό σνακ των Αργεντινών, γι’αυτό είναι γνωστά και ως «κρεατόπιτες της Αργεντινής». Εννοείται πως υπάρχουν και γλυκιές εκδοχές των εμπανάδας…


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: TasteAtlas, Coffeezoid, Kouzinista, Hagen's Organics, Bon Appetit)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸