Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Ιαπωνίας 🍽️😋
Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ιαπωνίας και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….
«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝
Sushi (Σούσι)
Το «Sushi» και η «Ιαπωνική Κουζίνα» είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνυφασμένες.. Το σούσι που κυριολεκτικά σημαίνει «με ξινή γεύση», δεν είναι κάτι περισσότερο από θαλασσινά ή ψάρια (ωμά ή μαγειρεμένα) τα οποία έχουν ζυμωθεί μέσα σε ξυδάτο ρύζι (shari). Το ωμό κρέας ονομάζεται «Sashimi» και καταναλώνεται και μόνο του μαζί με σάλτσα σόγιας, οπότε το σούσι είναι συνδυασμός sashimi ζυμωμένου σε ξυδάτο ρύζι, συνοδεία σάλτσας σόγιας, πάστας γουασάμπι και τζίντζερ.
💡 Αν και νομίζουμε όλοι πως κατάγεται από την Ιαπωνία, το σούσι έχει προέλθει από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας από τον 7ο αιώνα μ.Χ...
Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺
Sake (Σάκε)
Το Σάκε είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται και καταναλώνεται στην Ιαπωνία προερχόμενο από ζύμωση ρυζιού. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ κυμαίνεται μεταξύ 15%-20%. Στον υπόλοιπο κόσμο συχνά αποκαλείται και ως «κρασί ρυζιού» και έχει ήπια προς γλυκιά γεύση και χλωμό χρώμα.. Στην Ιαπωνία μάλιστα, αναφέρεται και ως «Nihonshu» ώστε να διαχωρίζεται από την ονομασία «Sake» η οποία περιγράφει οτιδήποτε είναι αλκοολούχο…
Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭
Daifuku (Νταϊφούκου)
Το Daifukumochi ή Daifuku (μεγάλη τύχη μεταφράζεται!!!) είναι ένα γλυκό επιδόρπιο, στρογγυλού συνήθως σχήματος, με βάση το ρυζάλευρο ή το μότσι (είδος κολλώδους ρυζιού) και γεμιστό με γλυκιά πάστα από φρούτα, κρέμες ακόμα και με πολτό φασολιών!! Για επικάλυψη χρησιμοποιείται ζάχαρη άχνη και σερβίρεται συνήθως με πράσινο τσάι.
Το «mainstream»: 🔝📈
Ramen (Ράμεν)
Το ράμεν είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς, κρέας, αυγό, νόρι (είδος αποξηραμένου φυκιού), μένμα (ιαπωνικό καρύκευμα από βλαστούς μπαμπού), σάλτσα σόγιας κλπ. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φαγητά της Ιαπωνίας, το οποίο έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως κυρίως μέσω των διάσημων instant ramen της ιαπωνικής εταιρίας Cup Noodles (υπάρχει και θεματικό μουσείο στη Yokohama..)
Γαλακτοκομικά: 🧀🍞🌕🧈🥛🍶
Tofu (Τόφου)
Το τυρί των vegan, το τόφου το οποίο παρασκευάζεται από γάλα σόγιας με την ίδια διαδικασία που ακολουθείτε και για τα τυριά ζωικής προελεύσεως. Συνήθως σερβίρεται σε μικρή τετράγωνη μορφή και αποτελεί βασικό συστατικό στην καθημερινή διατροφή των απανταχού vegeterians και vegans ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερα αγαπητό στους Ιάπωνες, με την καταγωγή του να είναι από την Κίνα και ετυμολογικά να σημαίνει «ζύμωση φασολιών»!!!
Παράξενα:😲 🥴
Jibachi Senbei (Μπισκότα με σφήκες)
Μπισκότα με σφήκες.. Πώς σας ακούγεται αυτό;; Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο/σιχαμένο σνακ, το οποίο απέκτησε δημοφιλία στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω κάποιων βίντεο στο διαδίκτυο που έγιναν viral… Από μακριά βέβαια μοιάζουν με cookies με κομματάκια σοκολάτας, αλλά από κοντά η πραγματικότητα είναι αηδιαστική!!!
(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: Encyclopedia Britannica, Wikipedia, @Cafelife_qrc, Epicurious, The Spruce Eats, The Spokesman-Review)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου