Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Ισλανδίας 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ισλανδίας και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Πρόβειο κρέας

Η Ισλανδία δεν έχει δώσει τον άτυπο τίτλο του «Εθνικού πιάτου» σε κανένα φαγητό, όμως είναι ξεκάθαρη η προτίμηση των κατοίκων της σε ότι πιάτο περιλαμβάνει ως βάση του το πρόβειο κρέας. Του έχουν τέτοια λατρεία που έχουν συμπεριλάβει στη κουζίνα τους κάθε πιθανό τμήμα του προβάτου, με το κεφάλι του ζώου να έχει την “τιμητική” του. Το πιο γνωστό πιάτο λέγεται «svið», ένα καπνιστό πρόβειο κεφαλάκι από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο εγκέφαλος και έπειτα έχει βραστεί. Συνοδεύεται με πουρέ πατάτας και γογγύλια.


Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺

Brennivín

Το εθνικό ποτό των Ισλανδών. Ένα κατ’ εξοχήν ισλανδικό ποτό γνωστό και ως svartidauði (σας προκαλώ να το προφέρεται!!!), δηλαδή «μαύρος θάνατος». Παρασκευάζεται από πατάτες που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχει κύμινο και είναι ένα αρκετά δυνατό απόσταγμα με 40 βαθμούς αλκοόλ.


Γαλακτοκομικά: 🧀🍞🌕🧈🥛🍶

Skyr

To Skyr είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που θυμίζει στην όψη γιαούρτι, αλλά με πιο ήπια γεύση. Παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο πρόβειο ή αγελαδινό γάλα με τη χρήση βακτηρίων που υπάρχουν μόνο στην Ισλανδία, μοιάζει περισσότερο σαν μαλακό κρεμώδες τυρί και καθίσταται ιδανικό για πρωινό, για σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ως συμπλήρωμα διατροφής μετά από έντονη άσκηση.


Παράξενα:😲 🥴

Kæstur hákarl

To Kæstur hákarl που σημαίνει κυριολεκτικά «ζυμωμένος καρχαρίας», είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ισλανδικά εδέσματα που έχει μεγάλη ζήτηση ακόμα και από τους αλλοδαπούς τουρίστες. Το κρέας του καρχαρία σερβίρεται σε κυβάκια, έχει μια δυσάρεστη οσμή (που θυμίζει ούρα) και συνήθως καταναλώνεται τους χειμερινούς μήνες. Αυτό που έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον είναι η προετοιμασία του κρέατος προτού φτάσει στα μαγειρεία… Αφού καθαριστεί, υπόκειται σε ζύμωση σε υπόγειους χώρους ή ακόμα και θάβεται για 2-3 μήνες και ύστερα κρεμιέται ώστε να ξεραθεί για άλλους 4-5 μήνες!! Παλαιότερα δε, συνήθιζαν οι Ισλανδοί να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαδικασία της ζύμωσης, ουρώντας πάνω στο κρέας, μια αηδιαστική συνήθεια η οποία τείνει να εξαλειφθεί….


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: perniciousanemia, The Manual, Easy to Chew, Wikipedia, Wikimedia Commons)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸