Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Ινδίας 🍽️😋
Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ινδίας και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….
«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝
Curry (Κάρι)
Υπάρχει διχογνωμία για το αν υπάρχει κάποιο εθνικό πιάτο στην Ινδία, άλλωστε πρόκειται για μια αχανή χώρα με τεράστιο πληθυσμό (πάνω από 1,4 δις), οπότε θα αναφερθούμε στο κάρι, το πασίγνωστο αυτό μείγμα μπαχαρικών που έχει γίνει ταυτόσημο με την ινδική κουζίνα και αποτελεί τη βάση σε πάρα πολλές συνταγές της, σε τέτοιο βαθμό που έχει επικρατήσει στερεοτυπικά στον υπόλοιπο κόσμο, ως το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν της ινδικής γαστρονομικής κουλτούρας.
Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺
Masala chai (Τσάι Μασάλα)
Είναι γνωστόν τοις πάσι πως οι Ινδοί λατρεύουν το τσάι. Το τσάι μασάλα ή αλλιώς το «ινδικό τσάι», είναι ένα αφέψημα αναμειγνύοντας μαύρο τσάι με διάφορα ινδικά αρωματικά μπαχαρικά και βότανα, όπως κάρδαμο, γαρίφαλο, κανέλα και πιπερόριζα.
Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭
Gulab Jamun (Γκουλάμπ τζαμούν)
Το Gulab Jamun είναι ένα από τα πιο γνωστά ινδικά επιδόρπια, αν και κατάγεται από την αρχαία Περσία (σημερινό Ιράν)! Πρόκειται για ζυμωμένες μπαλίτσες που φτιάχνονται με αλεύρι, σιμιγδάλι, γάλα σε σκόνη και βούτυρο. Αφού πλαστούν σε σχήμα σφαιρικό, ανοίγεται μια τρύπα στη μέση όπου και προστίθεται κάποιος ξηρός καρπός (συνήθως φιστίκια), ύστερα τηγανίζονται και μετά μπαίνουν στη κατσαρόλα όπου και εκχύνουμε σιρόπι…
Street Food: 🍔🍕🥪🌭🍟
Samosa (Σαμόσα)
Η σαμόσα είναι ένα τηγανητό αλλά και φουρνιστό αρτοσκεύασμα με αλμυρή γέμιση, συνήθως φυτοφαγικό, με τις πατάτες, όσπρια, λαχανικά και μπαχαρικά να κυριαρχούν στις προτιμήσεις όσων των γεύονται.. Δεν λείπουν βέβαια και παραλλαγές με κρεατικά όπως κοτόπουλο ή βοδινό κρέας. Στην όψη θυμίζουν πολύ τα γνωστά μας τυροπιτάκια, αλλά καμία σχέση γευστικά με αυτά..
Το «mainstream»: 🔝📈
Tandoori chicken (Κοτόπουλο Ταντούρι)
Το Tandoori chicken είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της ινδικής κουζίνας. Παρασκευάζεται από ψητό κοτόπουλο μαριναρισμένο με γιαούρτι και μπαχαρικά. Ψήνεται στο φούρνο μέσα σε κυλινδρικά πήλινα δοχεία, τα γνωστά «tandoor», με τα κομμάτια του μαριναρισμένου κοτόπουλο να είναι καρφωμένα σε ξυλάκια...
Σαλάτες και ορεκτικά: 🥗🥙
Chapati (Τσαπάτι)
Το τσαπάτι, γνωστό και ως «ινδικό ψωμί», είναι ότι πιο διαδεδομένο ως ορεκτικό στην Ινδική κουζίνα και στις γύρω περιοχές. Στα Χίντι (γλώσσα των Ινδών) σημαίνει «επίπεδο» και αποτελεί βασική τροφή των Ινδών κατοίκων και των Ινδών μεταναστών σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια λευκή μαλακή ζύμη από αλεύρι (ινδικό σιτάρι ονόματι atta), νερό και αλάτι.
(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: Wikipedia, The Flavor Bender, TAJ Sweets & Namkeen, Cooklist, Healthy Recipes Blog, My Plantiful Cooking)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου