Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Ταϊλάνδης 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ταϊλάνδης και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Pad Thai (Παντ Τάι)

Το Pad Thai είναι ίσως το δημοφιλέστερο ταϊλανδέζικο φαγητό, το οποίο σερβίρεται παντού, τόσο στα εστιατόρια όσο και ως street food. Λογίζεται ως το «εθνικό» πιάτο της Ταϊλάνδης και διακρίνεται για τις άπειρες παραλλαγές του. Η κλασική όμως συνταγή είναι αυτή με noodles ρυζιού (δηλαδή από νερό και ρυζάλευρο), συνοδευόμενο με τόφου (τυρί σόγιας), γαρίδες ή κοτόπουλο, φιστίκια, αυγά και φύτρες από φασόλια.


Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺

Mekhong (Μεκόνγκ)

Το εθνικό απόσταγμα της Ταϊλάνδης είναι σίγουρα το Mekhong. Η ονομασία του προέρχεται από τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της χώρας, τον ποταμό Μεκόνγκ, αποτελώντας κάτι σαν «ποτό-καλωσορίσματος». Παρασκευάζεται από μελάσα ζαχαροκάλαμου (95%), ρύζι (5%), καραμέλα και μια συνταγή από βότανα και πολλά μπαχαρικά. Πολλοί το αποκαλούν και ως το «ταϊλανδέζικο ουίσκι», δίχως όμως να έχει καμία σχέση με αυτό.. Ίσως αυτή η ατυχής παραπομπή να οφείλεται στο χρυσοκάστανο χρώμα του ποτού που μοιάζει με αυτό του ουίσκι.


Το «mainstream»: 🔝📈

Tom Yum (Τομ Γιαμ)

«Tom Yum» σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση στα ταϊλανδέζικα «διαδικασία βρασμού και ανακάτεμα». Πρόκειται για μια ζεστή, πικάντικη και όξινη σούπα που μαγειρεύεται σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούσε να πει κανείς πως περιέχει όλα τα γευστικά «αρώματα» της. Λεμονόχορτο, τσίλι, σως ψαριού, γαρίδες, galangal (είδος πιπερόριζας), κρεμμύδια και μανιτάρια είναι μερικά από τα κυριότερα συστατικά αυτής της σούπας η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με ρύζι και να αποτελέσει το ιδανικότερο πιάτο για μια πρώτη γνωριμία με την ταϊλανδέζικη κουζίνα.


Φρούτα και λαχανικά: 🍌🌽🍉🍅🥝🍆

Mangosteen (Μανγκοστίν)

Η Ταϊλάνδη φημίζεται για τα πολλά περίεργα και εξωτικά της φρούτα, εδώ όμως θα σταθούμε σε ένα λίγο πολύ άγνωστο προς εμάς εξωτικό καρπό, το μανγκοστίν, το οποίο θεωρείται από πολλούς και ως το «εθνικό φρούτο» της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για ιθαγενές φρούτο της νοτιοανατολικής Ασίας, με σκληρό, μη βρώσιμο, κοκκινωπό ή μοβ φλοιό και μια ολόλευκη, γλυκόξινη, ζουμερή και ιδιαίτερη γευστικά σάρκα. Μπορεί κάποιος να το αναζητήσει και σε ελληνικά οπωροπωλεία ή supermarket-delicatessen και εδώ στη χώρα μας. Η τιμή του βέβαια είναι λίγο τσουχτερή…


Παράξενα:😲 🥴

Jing Reed (Τηγανητοί γρύλλοι)

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη λίστα κάποιο σιχαμένο φαγητό, μιας και όπως έχουμε χιλιοαναφέρει, η κουζίνα της ανατολικής Ασίας χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους «γκουρμεδιές». Εδώ λοιπόν, θα μιλήσουμε για ένα δημοφιλές σνακ της χώρας, τους τηγανητούς γρύλλους. Ναι, καλά διαβάσατε, οι Ταϊλανδοί τρώνε γρύλλους σαν να είναι γαριδάκια και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, τολμούν να φτιάχνουν και γλυκά εδέσματα με βάση αυτά τα αηδιαστικά στην όψη ορθόπτερα έντομα!!!!


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: RecipeTin Eats, Amazon UK, Wikipedia, Exotica NZ, Wikipedia)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸