Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα του Λιβάνου 🍽️😋
Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Λιβάνου και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….
«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝
Kibbeh (Κίμπε)
Το «Kibbeh» είναι ένας από τους πιο διάσημους μεζέδες της μεσανατολικής κουζίνας. Θεωρείται το εθνικό» πιάτο του Λιβάνου και μοιάζει στην όψη με τα “δικά” μας κεφτεδάκια. Φτιάχνεται από κιμά αρνίσιου ή μοσχαρίσιου κρέατος ο οποίος δεν μαγειρεύεται αλλά καταναλώνεται ωμός (αυτό βέβαια εμπεριέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία). Ο κιμάς ανακατεύεται και με άλλα υλικά όπως πλιγούρι, κρεμμύδι, δυόσμο και διάφορα άλλα καρυκεύματα
Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺
Arak (Αράκ)
Το πιο αναγνωρίσιμο αφέψημα στο Λίβανο είναι το «Arak». Για αρκετούς θεωρείται το εθνικό ποτό τόσο του Λιβάνου όσο και της Συρίας και του Ισραήλ. Προϊόν διπλής απόσταξης από ζυμωμένο χυμό σταφυλιών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, στο οποίο προστίθεται και γλυκάνισος. Θυμίζει πολύ το δικό μας τσίπουρο.
Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭
Kunafeh (Κιουνεφέ)
Το Kunafeh ή Κιουνεφέ είναι ένα παραδοσιακό αραβικό επιδόρπιο, ένας συνδυασμός κανταϊφιού με μπόλικο λιωμένο τυρί, βούτυρο και για γαρνιτούρα σιρόπι και φιστίκια. Το σχήμα του είναι σχεδόν πάντα στρογγυλό.
Street Food: 🍔🍕🥪🌭🍟
Falafel (Φαλάφελ)
Το Φαλάφελ, γνωστό και ως ρεβιθοκεφτέδες είναι από τα πιο γνωστά πιάτα της κουζίνας της Μέσης Ανατολής. Η καταγωγή του βέβαια πιθανολογείται πως είναι από την Αίγυπτο, όμως και ο Λίβανος “ερίζει” για τα πνευματικά δικαιώματα πατρότητας. Λόγω των υλικών παρασκευής του, (ρεβίθια κατά κύριο λόγο, κουκιά και διάφορα μυρωδικά) είναι πολύ δημοφιλές στους χορτοφάγους (vegeterians & vegans). Σερβίρεται και ως σάντουιτς συνήθως με αραβική πίτα και συνδυάζεται και με άλλα λαχανικά. Το βρίσκει κανείς πολύ εύκολα από πλανόδιους εμπόρους και λειτουργεί εν πολλοίς και ως τροφή-υποκατάστατο του κρέατος.
Φρούτα και λαχανικά: 🍌🌽🍉🍅🥝🍆
Ρεβίθια
Τα ρεβίθια είναι από τα πιο πολύτιμα για την υγεία όσπρια, τα οποία καταναλώνονται είτε βραστά ή μαγειρευτά. Η λιβανέζικη κουζίνα “λατρεύει” τα ρεβίθια, τα οποία και χρησιμοποιούνται ως βασικό συστατικό σε πολλά εδέσματα (χούμους, φαλάφελ, κίμπε κλπ).
Σαλάτες και ορεκτικά: 🥗🥙
Tabbouleh (Ταμπουλέ)
(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: Medium. Com, Wikipedia, Al Bawaba, Iatropedia, CYCLADES24. Gr, Wikipedia)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου