Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Γεωργίας 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Γεωργίας και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Khachapuri (Χατσαπούρι)

To Khachapuri, το οποίο θυμίζει πολύ στην όψη στο γνωστό μας «πεϊνιρλί» (σε μία από τις πολλές εκδοχές του), λογίζεται ως το «εθνικό» φαγητό της Γεωργίας. Κυκλοφορεί με πολλές παραλλαγές, η κλασική συνταγή όμως είναι με παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί, λιωμένο τυρί, βούτυρο και ένα αυγό στη μέση… Το σχήμα του που μοιάζει με βάρκα, συμβολίζει τους ψαράδες και τους ναυτικούς που ταξίδευαν μακριά από την πατρίδα και ο κρόκος του αυγού αναπαριστά το πορτοκαλί χρώμα του δύοντα ήλιου που αντίκριζαν στα ταξίδια τους.. 


Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭

Churchkhela (Τσερτσκελά)

Αν και σε πρώτη όψη μοιάζουν με λουκάνικα, τα Churchkhela είναι παραδοσιακά γεωργιανά γλυκίσματα φτιαγμένα από συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού (ότι έχει απομείνει από την ετήσια συγκομιδή του κρασιού), καρύδια και αλεύρι. Μάλιστα, για να ετοιμαστεί ένα τέτοιο γλύκισμα, πρέπει πρώτα να αφεθεί στον ήλιο για μέρες μέχρι να στεγνώσει. Πωλείται παντού και έχει χρησιμοποιηθεί παλαιότερα ως must διατροφικό προϊόν για τους στρατιώτες σε περίοδο πολέμου.. 


Το «mainstream»: 🔝📈

khinkali (Χινκάλι)

Το χινκάλι είναι ένα πολύ δημοφιλές ζυμαρικό στη γεωργιανή κουζίνα. Πρόκειται για μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της χώρας. Είναι τυλιγμένα κομμάτια ζύμης σε σχήμα πουγκιού, με γέμιση από κρεατικά (συνήθως κιμάς) και μπαχαρικά. Υπάρχουν και εδώ πολλές παραλλαγές ως προς τη γέμιση, με μανιτάρια, πατάτες, τυριά κλπ.. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο που προστάζει να καταναλώνει κανείς τα χινκάλι μονάχα με τα χέρια (δηλαδή χωρίς τη χρήση πιρουνιού), μιας και αυτός κρίνεται ο ορθός και επιβεβλημένος τρόπος να φαγωθούν δίχως να αλλοιωθούν! 


Για χορτοφάγους...: 🥗🥬🥦

Pkhali (Πχάλι)

Το pkhali είναι ένα παραδοσιακό χορτοφαγικό γεωργιανό πιάτο το οποίο παρασκευάζεται από ψιλοκομμένο κιμά λαχανικών όπως μελιτζάνες, λάχανα, σπανάκια, παντζάρια κλπ, συνοδεία καρυδιών, κρεμμυδιών, ροδιού κλπ μυρωδικών. Συνήθως, πλάθονται σε μικρά στρογγυλά σχήματα θυμίζοντας πράσινα κεφτεδάκια!! 


Σούπες 🥣 🥘 🍲

Kharcho (Χάρτσο)

Η Χάρτσο είναι μια παραδοσιακή γεωργιανή κρεατόσουπα με καρύδια. Η χρήση αυτού του ξηρού καρπού σε σούπα είναι κάπως ασυνήθιστη, όμως οι Γεωργιανοί κάτοικοι τη λατρεύουν και την καταναλώνουν σε κάθε περίσταση. Στα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται, ξεχωρίζει ο πολτός δαμάσκηνου ή κερασιού που κάνει πιο πηχτή τη σούπα, καθώς και ρύζι, κόλιανδρος και μείγμα μπαχαρικών προσδίδοντας μια πιο πικάντικη γεύση. 


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: King Arthur Baking, Freepik, Tasteaway, Cooking County, StockFood)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸