Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Νέας Ζηλανδίας 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Hangi (Χάνγκι)

Το Hangi είναι ουσιαστικά η παραδοσιακή μέθοδος μαγειρέματος των αυτοχθόνων κατοίκων της χώρας, των Μαορί, βάσει την οποίας πρακτικής το φαγητό ψήνεται μέσα στη γη, σε λάκκους που λειτουργούν ως φυσικοί φούρνοι από τις προθερμασμένες πέτρες που τον σχηματίζουν, το λεγόμενο «umu». Η διαδικασία είναι χρονοβόρα (φτάνει μέχρι και τις 7-8 ώρες!!!), συνήθως το γεύμα αποτελείται από κρεατικά και διάφορα εποχιακά λαχανικά και είναι ο καλύτερος τρόπος να βιώσει κανείς την γαστρονομική κουλτούρα των Μαορί…


Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺

Lemon & Paeroa

Το Lemon & Paeroa γνωστό και ως L&P, είναι ένα γλυκό αναψυκτικό που παρασκευάζεται στη Νέα Ζηλανδία από το 1907. Τα συστατικά του είναι χυμός λεμονιού και ανθρακούχο μεταλλικό νερό από την πόλη Paeroa. Για πολλούς λογίζεται ως το εθνικό ποτό/αναψυκτικό της χώρας. Βρίσκεται σε κάθε ράφι super market και καταναλώνεται αρειμανίως από τους Νεοζηλανδούς, ιδίως τους θερινούς μήνες όντας δροσιστικό.


Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭

Πάβλοβα

Αν και η ονομασία του γλυκού αυτού ξενοφέρνει (ρώσικο όνομα άλλωστε), η πάβλοβα είναι ένα επιδόρπιο με βάση τη μαρέγκα που πήρε το όνομα του από την διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα, Άννα Πάβλοβα. Πιστεύεται πως δημιουργήθηκε προς τιμήν της διάσημης χορεύτριας κατά τη δεκαετία του 1920 μετά από μία επίσκεψη της Πάβλοβα στη χώρα, σε μία από τις περιοδείες της στην Ωκεανία (σημειωτέον, διεκδικείται η πατρότητα και από την Αυστραλία). Πέραν από τη μαρέγκα που αποτελεί το βασικό της συστατικό, η πάβλοβα γαρνίρεται και με σαντιγί και φρούτα (κυρίως κόκκινα), έχοντας τραγανό το περίβλημα της και μαλακό το εσωτερικό της. Σερβίρεται όλο τον χρόνο, αλλά συνηθίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων.


Φρούτα και λαχανικά: 🍌🌽🍉🍅🥝🍆

Χρυσά ακτινίδια

Τα γνωστά σε όλους μας ακτινίδια, με το καστανό μη βρώσιμο εξωτερικό τους φλοιό και την ιδιαίτερη γευστικά πράσινη σάρκα τους, είναι από τα πλέον διαδεδομένα φρούτα στις προτιμήσεις των Νεοζηλανδών. Μάλιστα, αφότου πρωτοκαλλιεργήθηκε το φρούτο στη χώρα, προερχόμενο από την νοτιοανατολική Κίνα, δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή ποικιλία με χρυσοκίτρινη σάρκα και ελαφρώς γλυκύτερη από την κλασική πρασινωπή.



Παράξενα:😲 🥴

Manuka honey (Μέλι Μάνουκα)

Το μέλι μάνουκα παράγεται από το νέκταρ του δέντρου μάνουκα και ετυμολογικά προέρχεται από τη γλώσσα των Μαορί που σημαίνει «δένδρο». Πρόκειται για ένα εμφανώς παχύρρευστο μέλι, σκούρας απόχρωσης και πωλείται και ως φάρμακο για εναλλακτικές μορφές ίασης (αποδοτικό στην καταπολέμηση πονόλαιμου). Συχνή είναι η χρήση του και ως γλυκαντική ουσία, υποκαθιστώντας τη ζάχαρη.


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: @traveljourney, Pinterest, The Flavor Bender, Harris Farm Markets, Scottish Bee Company)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸