Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Πορτογαλίας 🍽️😋
Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Πορτογαλίας και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….
«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝
Bacalhau (Μπακαλιάρος)
Όποτε κάποιος φέρνει στο νου του την πορτογαλική κουζίνα, η πρώτη λέξη που θα πρέπει να σκέφτεται είναι ο μπακαλιάρος. Το ψάρι αυτό έχει την τιμητική του στη χώρα και υπάρχουν αμέτρητες συνταγές που χρησιμοποιούν ως βάση τον μπακαλιάρο, με οποιαδήποτε μορφή και τρόπο μαγειρέματος του. Μάλιστα, καταναλώνεται μανιωδώς ολόκληρο τον χρόνο και πολύ συχνά σε εβδομαδιαία βάση. Οι Πορτογάλοι δε, το αποκαλούν και «πιστό φίλο», εικάζω λόγω της ιδιαιτέρως «στενής σχέσης» που έχει το ψάρι αυτό με την καθημερινή τους διατροφή!!!
Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺
Πορτογαλικό κρασί
Το πορτογαλικό κρασί είναι από τα πιο ξακουστά κρασιά στον κόσμο. Με παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων, η Πορτογαλική οινοποιία διαθέτει μεγάλη γκάμα κρασιών από διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου. Σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα και το πρόσφορο έδαφος, τα κρασιά που παρασκευάζονται διακρίνονται για την ποιότητα και τη γεύση τους, με διασημότερα όλων το κρασί Porto και το κρασί Vinhos Verdes.
Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭
Pastel de Nata (Παστέλ ντε Νάτα)
Τα Παστέλ ντε Νάτα είναι μικρά συνήθως στρογγυλά ταρτάκια με κρέμα ζαχαροπλαστικής για γέμιση και καραμελωμένη κρούστα. Η ζύμη είναι από τραγανή σφολιάτα και θυμίζει κάπως γευστικά τη γνωστή σε εμάς μπουγάτσα. Λογίζεται ως το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας και η προέλευση του αποτελεί αντικείμενο διένεξης μεταξύ των εφευρετών του (μοναχές vs αλυσίδα ζαχαροπλαστείων)!!! Όποιος όμως και αν κατέχει την πατέντα, τα γλυκά φαντάζουν γευστικότατα και σίγουρα θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα δοκιμάσω όταν επισκεφτώ τη χώρα…
Street Food: 🍔🍕🥪🌭🍟
Bifana (Μπιφάνα)
To Bifana είναι το απόλυτο «βρώμικο» έδεσμα της Πορτογαλίας και δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα σάντουιτς φτιαγμένο από ελαφρώς ψημένα ψωμάκια και λεπτοκομμένες φέτες κρέατος στο εσωτερικό του. Προσθέτοντας προαιρετικά και μια αλοιφή για να γλιστράει (μουστάρδα, κέτσαπ, τσίλι κλπ) ή και κρεμμύδια, έχετε φτιάξει το δικό σας Bifana. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος και πως επινόησε αυτό το απλό στην παρασκευή του street food, το μόνο βέβαιο όμως είναι πως είναι τόσο υψηλά στις προτιμήσεις των Πορτογάλων που η αλυσίδα ταχυφαγείων McDonalds το συμπεριέλαβε στο μενού της στα καταστήματα της χώρας…
Παράξενα:😲 🥴
Francesinha (Φρανσεζίνια)
To Francesinha είναι η απόλυτη θερμιδική βόμβα που μπορεί να βρεθεί στο πιάτο σας, ειδικά αν βρεθείτε στην “άβολη” κατάσταση να δοκιμάσετε πρωινό σε κάποιο μαγαζί εστίασης της Πορτογαλίας. Φημολογείται, πως το σάντουιτς αυτό δημιουργήθηκε κατόπιν πειραματισμών ενός ξενιτεμένου και γεμάτου γαστριμαργικές ανησυχίες Πορτογάλου πολίτη, ο οποίος θέλησε να φτιάξει την δική του εκδοχή του γαλλικού Croque monsieur. Έτσι, σκέφτηκε να προσθέσει μέσα στο κλασικό τοστ, ζαμπόν, μπριζόλα, λουκάνικο και λιωμένο τυρί, γαρνίροντας το εξωτερικά με ένα μείγμα πηχτής σάλτσας από μπύρα και ντομάτα συνοδευόμενο με τηγανητές πατάτες…. Μόνο στη σκέψη να το τρώω, έσκασα και ταυτόχρονα χτύπησε η χοληστερίνη μου κόκκινο!!!!
(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: TasteAtlas, Celebrity Cruises, Spanish Sabores, Leite's Culinaria, Amass. Cook.)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου