Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Ισπανίας 🍽️😋
Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ισπανίας και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….
«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝
Paella (Παέγια)
Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺
Sangria (Σαγκρία)
H σαγκρία είναι ένα ελαφρύ και δροσερό αλκοολούχο ποτό με κύρια συστατικά το κόκκινο παγωμένο κρασί, φρέσκα φρούτα (κόκκινα μήλα, πορτοκάλι κλπ), διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο) και μικρές ποσότητες άλλων αλκοολούχων αποσταγμάτων όπως μπράντι, κονιάκ, βότκα κλπ… Η λέξη «Sangria» σημαίνει «αιματοχυσία» τόσο στα ισπανικά όσο και στα πορτογαλικά. Άλλωστε τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία αποτελούν από κοινού τις χώρες καταγωγής αυτού του δροσιστικού ποτού που καταναλώνεται ευχάριστα όλο τον χρόνο..
Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭
Churros (Τσούρος)
Τα churros, γνωστά και ως οι «ισπανικοί λουκουμάδες», είναι τηγανητά κυλινδρικά ζυμαράκια, πασπαλισμένα με ζάχαρη τα οποία σερβίρονται βουτώντας τα σε λιωμένη σοκολάτα. Η προέλευση τους (ισπανική εκδοχή) εικάζεται πως άρχισε από Ισπανούς βοσκούς οι οποίοι τηγάνιζαν ζύμη ως συνοδευτικό των φαγητών τους, λόγω δυσκολίας πρόσβασης σε φρέσκο ψωμί ελέω των μεγάλων αποστάσεων που έπρεπε να διανύσουν…
Σούπες: 🥣 🥘 🍲
Gazpacho (Γκασπάτσο)
Η απόλυτη δροσερή καλοκαιρινή σούπα των Ισπανών. Πρόκειται για μία πηχτή ντοματόσουπα με προσθήκη λαδιού, σκόρδου, ξυδιού, λαχανικών και τριμμένου ψωμιού και καταναλώνεται ευρέως στα νότια ζεστά τμήματα της χώρας, όπως η Ανδαλουσία από την οποία και κατάγεται.. Σερβίρεται (πάντα) κρύα και στη σύγχρονη εποχή έχουν προκύψει νέες «καινοτόμες» παραλλαγές αντικαθιστώντας τη ντομάτα με άλλα υλικά όπως αβοκάντο, σταφύλι, μαϊντανός κλπ, υλικά που προσδίδουν μια διαφορετική γεύση και χρώμα στη σούπα αυτή.
Σαλάτες και ορεκτικά: 🥗🥙
Tapas (Τάπας)
Tapas (από το ρήμα «tapar» που σημαίνει «σκεπάζω»), τα διάσημα ισπανικά μεζεδάκια που επέχουν τη θέση καλωσορίσματος σε ένα ισπανικό τραπέζι. Tapas με jamon (είδος ισπανικού ζαμπόν), tapas με τσορίθο (είδος πικάντικου ιβηρικού λουκάνικου), tapas με ελιές, αντζούγιες και με ότι μπορείς να φανταστείς.. Σερβίρονται καρφωμένα με οδοντογλυφίδες και ένα κομματάκι ψωμί στη βάση τους. Και πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;; Πολύ απλά, οι Ισπανοί θέλοντας να προστατεύσουν τα ποτήρια γεμάτα κρασί από τις ενοχλητικές μύγες κλπ ζιζάνια, σκαρφίστηκαν τη χρήση των tapas ώστε να καλύπτουν/σκεπάζουν τα στόμια των ποτηριών τους..
(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: MyRecipes, nicolscooking, The Country Cook, Serious Eats, Wikipedia)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου