Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Πολωνίας 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Πολωνίας και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Bigos (Μπίγκος)

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της πολωνικής κουζίνας είναι το bigos. Ένα παραδοσιακό στιφάδο με κρέας (συνήθως χοιρινό, αλλά χρησιμοποιούνται και άλλα κρεατικά), το οποίο βράζεται για κάμποση ώρα μαζί με λάχανα, μανιτάρια, κρεμμύδια, δαμάσκηνα, ντομάτες, λουκάνικα και διάφορα μπαχαρικά κλπ κλπ. Κλασικό χριστουγεννιάτικο έδεσμα το οποίο όμως καταναλώνεται και τον υπόλοιπο χρόνο, το bigos λογίζεται από πολλούς ως το «εθνικό πιάτο» της Πολωνίας.


Το «mainstream»: 🔝📈

Pierogi (Πιερόγκι)

Και αφού δόθηκε ο τίτλος του «εθνικού πιάτου» στο Bigos, τα πιερόγκι θα τιτλοφορηθούν ως το «δημοφιλέστερο φαγητό» της Πολωνίας. Αδιαμφισβήτητα, τα πιερόγκι τα οποία είναι το πιο διάσημο πολωνικό έδεσμα στον κόσμο, μοιάζουν στην όψη με σφολιατοειδή, αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμιστά ζυμαρικά. Κρεατικά, λαχανικά, πατάτες,μανιτάρια ακόμα και φρούτα, αποτελούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιλογές γέμισης τους, τα οποία ψήνονται ή και τηγανίζονται προτού καταναλωθούν..


Γαλακτοκομικά: 🧀🍞🌕🧈🥛🍶

Oscypek cheese (τυρί Όστσιπεκ)

Το Oscypek είναι ένα είδος καπνιστού τυριού που παρασκευάζεται από αλατισμένο πρόβειο γάλα (με προσθήκη αγελαδινού ή κατσικίσιου σε συγκεκριμένες δοσολογίες) και φτιάχνεται μονάχα στα βουνά Tatra στο νότιο τμήμα της Πολωνίας στα σύνορα με τη Σλοβακία. Οι τυροκόμοι που το παράγουν ονομάζονται «bacas» και αξίζει να σημειωθεί πως η παρασκευή του γίνεται μονάχα τους θερινούς μήνες (Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο), όταν και τα πρόβατα τρέφονται με φρέσκο χορτάρι. Συνδυάζεται ιδανικά με μαρμελάδα από cranberries!!!


Street Food: 🍔🍕🥪🌭🍟

Zapiekanka (Ζαπιεκάνκα)

Η Zapiekanka είναι ίσως το διασημότερο street food των Πολωνών. Η «πολωνική πίτσα» όπως την αποκαλούν, είναι τόσο εύκολο να τη βρεις που δύσκολα δεν θα τη δοκιμάσεις. Καταναλώνεται είτε ως κυρίως γεύμα ή ως επιδόρπιο (όπως η κοινή πίτσα θα προσθέσω εγώ) και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή.. Μπορεί ο καθένας να βάλει ότι και όσα υλικά τραβάει η όρεξη του, πάνω σε μια μπαγκέτα (τύπος μακρόστενου ψωμιού) και να το συνοδεύσει με κάποιο σαλατικό ή τηγανητές πατάτες. Είναι κάτι μεταξύ πίτσας και ψημένου σάντουιτς (ετυμολογικά, κάπως σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει «κάτι που ψήνεται με υλικά αποκτώντας τραγανή κρούστα»).


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: TasteAtlas , Encyclopedia Britannica, Zakoplan, Beszamel)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸