Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα του Καζακστάν 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Καζακστάν και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Kazakh Beshbarmak (Μπεσμπαρμάκ)

Το «εθνικό πιάτο» της χώρας, το οποίο δεν λείπει σχεδόν ποτέ από κανένα γιορτινό τραπέζι. Γνωστό και ως «Five Fingers» σε ελεύθερη μετάφραση, λόγω της συνήθειας να τρώγεται με τα χέρια από τους νομάδες. Φτιάχνεται με οποιοδήποτε είδος κρέατος (αρνί, μοσχάρι, άλογο κλπ) αρκεί να είναι βραστό και συνδυάζεται με νουντλς και μια ειδική σως από κρεμμύδι.


Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭

Chak-Chak (Τσακτσάκ)

Το γλυκό αυτό με το αστείο ονοματάκι (οι Αμερικάνοι το έχουν μετονομάσει σε “Fried Honey Cake”), προέρχεται από το Ταταρστάν (περιοχή της Ρωσίας), αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο γλύκισμα και για τους Καζάκους. Πρόκειται για πλασμένο ζυμάρι το οποίο τηγανίζεται σε λάδι. Συνήθως, προστίθενται μέσα στη ζύμη αποξηραμένα φρούτα ή ξηροί καρποί. Αφού τηγανιστούν, γίνεται και επικάλυψη με ζεστό μέλι και είναι έτοιμα προς κατανάλωση.


Γαλακτοκομικά: 🧀🍞🌕🧈🥛🍶

Kumys (Κουμίς)

Το Κιμίς ή κιμίζ ή κουμίς είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από γάλα φοράδας ή γαϊδούρας. Ουσιαστικά είναι ένα ρόφημα και θεωρείται από τους Καζάκους το εθνικό τους ποτό. Ιστορικά αποτελούσε σημαντικό ρόφημα για τους αρχαίους λαούς που κατοικούσαν στις στέπες του σημερινού Καζακστάν και ένας από τους λόγους που το έχριζαν απαραίτητο, είναι η μοναδική του ιδιότητα να σβήνει τέλεια τη δίψα και την πείνα, στοιχείο κρίσιμο για ανθρώπους-νομάδες που περιφέρονταν στις αχανείς και αφιλόξενες στέπες την εποχή εκείνη..  


Street Food: 🍔🍕🥪🌭🍟

Orama (Οράμα)


Δεν είναι ακριβώς street food, αλλά μπαίνει σε αυτή εδώ τη λίστα μιας και πρόκειται για μια παραδοσιακή πίτα τόσο των Καζάκων όσο και των γύρω κρατών, ένα απλοϊκά φτιαγμένο αρτοσκεύασμα από αλεύρι, νερό και αλάτι. Η ζύμη που δημιουργείται χρησιμοποιείται ως περιτύλιγμα της γέμισης που μπορεί να περιέχει πατάτες, κιμά ή λαχανικά και κατόπιν μαγειρεύεται στον ατμό. Η ονομασία του η οποία παρουσιάζεται με παραλλαγές από χώρα σε χώρα, σημαίνει «περιτυλίγω», περιγράφοντας τη διαδικασία παρασκευής του.


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: Freepik, Russia Beyond, Dietetycy, delo-vcusa)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸