Ας πάρουμε μια
«γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες
των κατοίκων της
Μαδαγασκάρης και περιμένω για τις δικές
σας «αλμυρές»
και «γλυκές»
προτάσεις….
«Εθνικό» πιάτο:
🍽️🍛🍲🍝
Romazava
(Ρομαζάβα)
Το
Romazava
λογίζεται
ως το εθνικό πιάτο της Μαδαγασκάρης και
αποτελείται από ενδημικά εδώδιμα άγρια
χορταρικά (paracress,
anamamy κλπ),
κρέας από ζεμπού (υποείδος της οικόσιτης
αγελάδας), ντομάτες, κρεμμύδια και
μπόλικο ρύζι. Να σημειωθεί πως το
χορταρικό Paracress
είναι γνωστό και ως «το φυτό για τον
πονόδοντο», το οποίο προκαλεί μούδιασμα
στο στόμα, οπότε και θέλει προσοχή η
χρήση του στο φαγητό. Φυσικά, μην αγχώνεστε
γι’αυτό, μιας και το Paracress δύσκολα το
βρίσκετε εκτός της Μαδαγασκάρης!!!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί αυτού,
ρόκα ή σπανάκι που προτιμάται ακόμα και
από τους ντόπιους…
Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭
Bonbon
coco (Μπονμπόν
κόκο)
Το
Bonbon
coco είναι
ένα νοστιμότατο γλύκισμα προερχόμενο
από τη Μαδαγασκάρη και αρκετά δημοφιλές
και στο γειτονικό Reunion
(υπερπόντια
γαλλική κτήση). Πρόκειται για χνουδωτές
κάτασπρες μπαλίτσες φτιαγμένες από
τριμμένη καρύδα, ζάχαρη, νερό και λίγο
αλάτι. Αφού τα υλικά πρώτα ψηθούν σε
μέτρια φωτιά και αποβάλλουν τα υγρά
τους, ύστερα πλάθονται σε στρογγυλά
σχήματα, ιδιαιτέρως σφιχτά και σίγουρα
όχι τραγανά.
Street
Food:
🍔🍕🥪🌭🍟
Koba
(Κόμπα)
Το
Koba
είναι
το ξακουστό γλυκό-street
food της
χώρας. Παρασκευάζεται από μπανάνα,
ζάχαρη (μαύρη), ρυζάλευρο και καραμελωμένα
φιστίκια, τα οποία ψήνονται μέσα σε
φύλλο μπανανιάς και συνοδεύεται με
παγωτό από βανίλια Μαδαγασκάρης (από
τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο) και
σως καραμέλας.
Το
«mainstream»:
🔝📈
Trondro
gasy (Τρόντρο
γκάσι)
To
Trondo gasy είναι
ένα αρκετά διαδεδομένο πιάτο ψαρικών
στη Μαδαγασκάρη. Το ψάρι που χρησιμοποιείται
για αυτήν τη συνταγή είναι το είδος
«Tilapia»,
ένα
ψάρι που ζει στα ρηχά νερά των ακτών ή
στα ποτάμια και στις λίμνες και γενικώς
αλιεύεται με εύκολους και παραδοσιακούς
τρόπους (καλάθια). Μαγειρεύεται με σάλτσα
ντομάτας συνοδεία σκόρδου, κρεμμυδιού,
κάρδαμου, άγριου πιπεριού και λοιπών
μπαχαρικών (άφθονα στο νησί της
Μαδαγασκάρης).
Φρούτα
και λαχανικά: 🍌🌽🍉🍅🥝🍆
Baobab
fruit (Μπάομπαμπ
φρούτο)
Το δέντρο μπαομπάμπ
(baobab)
ή Αδανσονία
στα ελληνικά, σήμα κατατεθέν της
Μαδαγασκάρης (6 από τα εννέα υποείδη
μπαομπάμπ είναι ενδημικά στο νησί),
βγάζει έναν καρπό που στη χώρα το
ονομάζουν «Renala»,
και σημαίνει «μητέρα-φύση»
στα
μαλαγασικά (επίσημη γλώσσα της χώρας
μαζί με τα γαλλικά). Μπορεί να καταναλώνεται
κυρίως από άλλα συμπαθή πρωτεύοντα
θηλαστικά του νησιού, παρόλα αυτά
τρώγεται και από τους ανθρώπους, είτε
ως φρέσκο φρούτο, ή ως πολτός ή σε σκόνη
σε χυμούς. Έχει ιδιαιτέρως υψηλή θρεπτική
αξία σε σχέση με άλλα φρούτα (π.χ 6 φορές
πιο θρεπτικό από ένα πορτοκάλι) και ας
μην είναι τόσο θελκτικό στην όψη.
Παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιείται ευρέως
και στην παραδοσιακή ιατρική.
(📸📸📸
Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: The
Smart Slow Cooker, TasteAtlas, Wikipedia, Finmail, Zim Tuckshop UK)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου