Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα της Μαδαγασκάρης 🍽️😋

 Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Μαδαγασκάρης και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Romazava (Ρομαζάβα)


Το Romazava λογίζεται ως το εθνικό πιάτο της Μαδαγασκάρης και αποτελείται από ενδημικά εδώδιμα άγρια χορταρικά (paracress, anamamy κλπ), κρέας από ζεμπού (υποείδος της οικόσιτης αγελάδας), ντομάτες, κρεμμύδια και μπόλικο ρύζι. Να σημειωθεί πως το χορταρικό Paracress είναι γνωστό και ως «το φυτό για τον πονόδοντο», το οποίο προκαλεί μούδιασμα στο στόμα, οπότε και θέλει προσοχή η χρήση του στο φαγητό. Φυσικά, μην αγχώνεστε γι’αυτό, μιας και το Paracress δύσκολα το βρίσκετε εκτός της Μαδαγασκάρης!!! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί αυτού, ρόκα ή σπανάκι που προτιμάται ακόμα και από τους ντόπιους…


Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭

Bonbon coco (Μπονμπόν κόκο)

Το Bonbon coco είναι ένα νοστιμότατο γλύκισμα προερχόμενο από τη Μαδαγασκάρη και αρκετά δημοφιλές και στο γειτονικό Reunion (υπερπόντια γαλλική κτήση). Πρόκειται για χνουδωτές κάτασπρες μπαλίτσες φτιαγμένες από τριμμένη καρύδα, ζάχαρη, νερό και λίγο αλάτι. Αφού τα υλικά πρώτα ψηθούν σε μέτρια φωτιά και αποβάλλουν τα υγρά τους, ύστερα πλάθονται σε στρογγυλά σχήματα, ιδιαιτέρως σφιχτά και σίγουρα όχι τραγανά.


Street Food: 🍔🍕🥪🌭🍟

Koba (Κόμπα)


Το Koba είναι το ξακουστό γλυκό-street food της χώρας. Παρασκευάζεται από μπανάνα, ζάχαρη (μαύρη), ρυζάλευρο και καραμελωμένα φιστίκια, τα οποία ψήνονται μέσα σε φύλλο μπανανιάς και συνοδεύεται με παγωτό από βανίλια Μαδαγασκάρης (από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο) και σως καραμέλας.


Το «mainstream»: 🔝📈

Trondro gasy (Τρόντρο γκάσι)

To Trondo gasy είναι ένα αρκετά διαδεδομένο πιάτο ψαρικών στη Μαδαγασκάρη. Το ψάρι που χρησιμοποιείται για αυτήν τη συνταγή είναι το είδος «Tilapia», ένα ψάρι που ζει στα ρηχά νερά των ακτών ή στα ποτάμια και στις λίμνες και γενικώς αλιεύεται με εύκολους και παραδοσιακούς τρόπους (καλάθια). Μαγειρεύεται με σάλτσα ντομάτας συνοδεία σκόρδου, κρεμμυδιού, κάρδαμου, άγριου πιπεριού και λοιπών μπαχαρικών (άφθονα στο νησί της Μαδαγασκάρης).


Φρούτα και λαχανικά: 🍌🌽🍉🍅🥝🍆

Baobab fruit (Μπάομπαμπ φρούτο)


Το δέντρο μπαομπάμπ (baobab) ή Αδανσονία στα ελληνικά, σήμα κατατεθέν της Μαδαγασκάρης (6 από τα εννέα υποείδη μπαομπάμπ είναι ενδημικά στο νησί), βγάζει έναν καρπό που στη χώρα το ονομάζουν «Renala», και σημαίνει «μητέρα-φύση» στα μαλαγασικά (επίσημη γλώσσα της χώρας μαζί με τα γαλλικά). Μπορεί να καταναλώνεται κυρίως από άλλα συμπαθή πρωτεύοντα θηλαστικά του νησιού, παρόλα αυτά τρώγεται και από τους ανθρώπους, είτε ως φρέσκο φρούτο, ή ως πολτός ή σε σκόνη σε χυμούς. Έχει ιδιαιτέρως υψηλή θρεπτική αξία σε σχέση με άλλα φρούτα (π.χ 6 φορές πιο θρεπτικό από ένα πορτοκάλι) και ας μην είναι τόσο θελκτικό στην όψη. Παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιείται ευρέως και στην παραδοσιακή ιατρική.

(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: The Smart Slow Cooker, TasteAtlas, Wikipedia, Finmail, Zim Tuckshop UK)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸