Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα του Μεξικού 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Μεξικού και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….


«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Mole poblano (Μόλε πομπλάνο)

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, το εθνικό πιάτο του Μεξικό δεν είναι άλλο από το «mole poblano». Είμαι βέβαιος πως όλοι σχεδόν θα δίναμε κάποια άλλη απάντηση, αλλά το συγκεκριμένο ιδιαίτερο φαγητό έχει μακρά παράδοση και ιστορία στη χώρα. «Mole» ονομάζεται η σκούρα κόκκινη ή καφέ σάλτσα που σερβίρεται συνήθως με κοτόπουλο και «poblano» είναι μια ποικιλία πιπεριάς τσίλι από την πόλη Πουέμπλα. Η συνταγή περιέχει πολλών ειδών πιπεριές τσίλι, ξηρούς καρπούς, καρυκεύματα και ….σοκολάτα!!!

📜 Η ιστορία πίσω από την γέννηση αυτού του πιάτου είναι επίσης παράξενη: Λέγεται πως δημιουργήθηκε τυχαία από τον πανικό που κατέβαλλε τις καλόγριες ενός μοναστηριού στην Πουέμπλα, όταν τις επισκέφτηκε ο Αρχιεπίσκοπος και αυτές πάνω στη φούρια της να ετοιμάσουν γεύμα, χρησιμοποίησαν ότι υλικά βρήκαν μπροστά τους, όπως πιπεριές τσίλι, φιστίκια, μπαχαρικά και σοκολάτα τα οποία γαρνίρανε δίπλα σε μια γαλοπούλα…


Το «mainstream»: 🔝📈

Guacamole (Γουακαμόλε)

🥑Το γουακαμόλε είναι μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού στην μεξικάνικη κουζίνα (κάτι σαν την κέτσαπ στην αντίστοιχη αμερικάνικη), ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή συστατικό σε σαλάτες και άλλα τρόφιμα. Οι Αζτέκοι ήταν αυτοί που επινόησαν αυτού του είδους τον πολτό από το αβοκάντο και ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη «āhuacamolli» που στη γλώσσα ναουάτλ (γλώσσα Αζτέκων) σημαίνει «σάλτσα από αβοκάντο».. 


Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺

Tequila (Τεκίλα)

🌵Η Τεκίλα είναι ένα από τα διασημότερα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως, όπως επίσης είναι γνωστό πως η καταγωγή της είναι από το Μεξικό. Συγκαταλέγεται ως ένα από τα εμβληματικά στοιχεία της μεξικάνικης κουλτούρας και μάλιστα υπάρχει αυστηρή νομοθεσία που προβλέπει πως η παρασκευή της μπορεί να γίνει μόνο εντός του Μεξικό!!! Προέρχεται από το φυτό «μπλε αγαύη», μοιάζει με κάκτο και οφείλει την ονομασία της στην ομώνυμη πόλη Tequila στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Είναι ένα ισχυρό απόσταγμα που μπορεί να φτάσει και τους 55 βαθμούς οινοπνεύματος. Ιδιαιτέρως γνωστή είναι και η συνήθεια να καταναλώνεται το ποτό καταπίνοντας ένα πόσιμο σκουλήκι, το «gusano de maguey», αποκαλούμενο και ως «mezcal worm»🐛🤢!!!


Σαλάτες και ορεκτικά: 🥗🥙

Nachos (Νάτσος)

Τα γνωστά σε όλους νάτσος, είναι τσιπς τορτίγιας καλυμμένα συνήθως με κίτρινη σάλτα από τυρί (αν και συνοδεύεται και από άλλες σάλτσες) και σερβίρονται ως σνακ αλλά και ως κυρίως πιάτα. Έχουν γίνει παγκόσμια μόδα και καταναλώνονται συχνά σε πολλούς χώρους θεάματος (θέατρα, κινηματογράφοι κλπ).. Η ονομασία έχει προέλθει από τον εφευρέτη τους, τον Ignacio “Nacho” Anaya, μετά από απαίτηση πελάτισσας στο εστιατόριο που εργαζόταν κατά την δεκαετία του 1940, όταν και του ζήτησε να της σερβίρει ένα σνακ ξεχωριστό και εκείνος τις τηγάνισε κομμάτια από τορτίγια καλαμποκιού…


Street Food: 🍔🍕🥪🌭🍟

Tacos (Τάκος)

Η πιο δύσκολη επιλογή στην λίστα με τα μεξικάνικα εδέσματα, διότι η ποικιλία σε street food από αυτήν την εθνική κουζίνα είναι απεριόριστη. Προέκρινα έτσι τα ξακουστά «τάκος», που δεν είναι άλλο από διπλωμένη πίτα τορτίγιας με γέμιση από οτιδήποτε τραβάει η όρεξη του καθενός… Τάκος συνήθιζαν να τρώνε οι ιθαγενείς φυλές του Μεξικό, πολύ πριν φθάσουν με τα καράβια τους οι Ισπανοί αποικιοκράτες/κατακτητές, με κύριο συστατικό στη γέμιση να ήταν τα μικρά ψαράκια… Η ονομασία δε αυτού του τροφίμου είναι ασαφής και μάλλον έτσι και θα παραμείνει. Άλλωστε, “ποιος νοιάζεται”…. η γεύση είναι που μετράει!!!🤷


Παράξενα:😲 🥴

Escamoles (Εσκαμόλ)

🐜Το «εσκαμόλ» ή αλλιώς το «χαβιάρι από έντομα», θεωρείται λιχουδιά για πολλούς Μεξικάνους και το κύριο συστατικό της συνταγής του είναι οι προνύμφες ενός είδους μυρμηγκιού (Liometopum) το οποίο συλλέγεται από τις ρίζες του φυτού Sisal (είδος αγαύης που αναφερθήκαμε προηγουμένως)…Η γεύση του χαρακτηρίζεται βουτυράτη παραπέμποντας σε αυτήν του τυριού κότατζ. Ένας «εκλεκτός μεζές» που κατάγεται και αυτός από τους Αζτέκους…


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: The Spruce Eats, Wikipedia, Wikipedia, Times Food, Joe Cooks, Wiktionary )


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸