Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα του Πακιστάν 🍽️😋

Ας πάρουμε μια «γεύση» από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Πακιστάν και περιμένω για τις δικές σας «αλμυρές» και «γλυκές» προτάσεις….

«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝

Nihari (Νιχάρι)

Στο ερώτημα «Ποιο είναι το εθνικό φαγητό των Πακιστανών;;;», το nihari κερδίζει τη μάχη έναντι του Biryani (και τα δύο αναφέρονται στο διαδίκτυο ως εθνικά φαγητά πάντως..)

Το nihari είναι το αγαπημένο πιάτο των κατοίκων όλων των κοινωνικών στρωμάτων του Πακιστάν. Πρόκειται για ένα μοσχαρίσιο στιφάδο επί της ουσίας, το οποίο μαγειρεύεται με μπόλικα αρωματικά μπαχαρικά και λαχανικά και ποικίλλει ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή που καταναλώνεται. Σερβίρεται είτε σε μεσημεριανά ή ακόμα και σε πρωινά γεύματα, άλλωστε «nihar» σημαίνει «αυγή, ξημέρωμα» στη γλώσσα Urdu (Ούρντου), μία εκ των επίσημων γλωσσών της χώρας.


Το «mainstream»: 🔝📈

Biryani (Μπιργιάνι)

Το Biryani είναι ένα αρκετά δημοφιλές πιάτο στη χώρα, το οποίο αποτελείται από δύο βασικά συστατικά: το ρύζι και το κρεατικό. Συνήθως το ρύζι μαγειρεύεται (τηγανίζεται) ξεχωριστά από το κρέας, συνοδεία μπαχαρικών και λαχανικών, ενώ αρωματίζεται και με σαφράν (κρόκος), δίνοντας του αυτό το έντονο κίτρινο χρώμα. Το κρεατικό από την άλλη, μαγειρεύεται με λαχανικά ή ακόμα και με σταφύλια, φιστίκια και άλλα αρωματικά! Στο τέλος, μπαίνουν μαζί σε ένα ταψί και εν συνεχεία στο φούρνο ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.. Για τους «γλωσσολάτρες», να αναφέρουμε πως «Birian» σημαίνει «τηγανητός» στην περσική γλώσσα.


Γαλακτοκομικά: 🧀🍞🌕🧈🥛🍶

Lassi (Λάσσι)

To Lassi είναι είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοκομικό ρόφημα που παρασκευάζεται από γιαούρτι, κρέμα και νερό. Καταναλώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμειγνυόμενο με παγάκια, καθιστώντας το έτσι ως ένα άκρως δροσιστικό ποτό. Το Lassi έγινε διάσημο από τους αγρότες που ανακάτευαν γάλα με ζάχαρη και τυρόπηγμα, διατηρώντας το σε πήλινα δοχεία πίνοντας το με το πέρας των αγροτικών τους εργασιών.. Συναντάται σε πολλές παραλλαγές, όπως με εξωτικά φρούτα (κυρίως μάνγκο, φράουλα), με ροδόνερο, κάρδαμο ή με αλάτι αντί για ζάχαρη (αλμυρούτσικη version)!


Ποτά:🍹🍸🍷🍵🍺

Gunney ka rus (χυμός από ζαχαροκάλαμο)

Ο χυμός ζαχαροκάλαμου (Gunney ka rus ή Roh αποκαλούμενος στο Πακιστάν), έχει ανακηρυχθεί ως ο αγαπημένος χυμός των Πακιστανών, μετά από πρόσφατο γκάλοπ που έγινε στα social media από την Πακιστανική Κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής αυτής δημοσκόπησης, μπορούμε να πούμε πως ο ιδιαίτερος αυτός χυμός από ζαχαροκάλαμο (το Πακιστάν κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως σε παραγωγή αυτού του φυτού), καταναλώνεται ευρέως από τους Πακιστανούς κατοίκους, συνήθως ως αναψυκτικό, το οποίο είναι άκρως υγιεινό περιέχοντας μπόλικα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά…

Δείτε εδώ πως παρασκευάζεται ο ασυνήθιστος αυτός χυμός:

👇👇👇👇




Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭

Ras Malai (Ρας Μαλάι)

Στα Χίντι (γλώσσα της Ινδίας) Ras σημαίνει «χυμός» και το Malai μεταφράζεται σε «Κρέμα». Έτσι λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως το Ras Malai είναι ένα κρεμώδες και ζουμερό επιδόρπιο, ιδιαιτέρως αγαπημένο στην πακιστανική κουζίνα. Έχουν σχήμα στρογγυλό ή οβάλ, είναι ιδιαιτέρως μαλακά (απαιτείται επιδεξιότητα και υπομονή στην παρασκευή τους) και παρασκευάζονται από τυρόπηγμα, ζαχαρούχο γάλα και ξηρούς καρπούς για γαρνιτούρα. Ένα παραδοσιακό γλύκισμα το οποίο σερβίρεται σε κάθε περίσταση (έχει την τιμητική του σε εορταστικές περιόδους και σε γαμήλιες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις).


(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: Travel+Leisure Asia, ICCA Dubai, NYT Cooking, Daily Times, WallpaperAccess)




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7+2 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Μογγολίας

Golden Eagle Festival 🏹🦅

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ (φυσικά και ανθρώπινα) της Καμπότζης

Phi Ta Khon (Ghost festival) 🥳🎉☸