Γαστρονομικό ταξίδι – Εθνική κουζίνα του Ιράν 🍽️😋☫
«Εθνικό» πιάτο: 🍽️🍛🍲🍝
Chelo Kabab
To «Chelo Kabab» θεωρείται ο «βασιλιάς» των κεμπάπ στο Ιράν και λογίζεται ως το εθνικό πιάτο της χώρας. Ουσιαστικά πρόκειται για κεμπάπ από μακριές λωρίδες μοσχαρίσιου κιμά, ψημένου στη σχάρα και σερβιριζόμενου μαζί με ψητή ντομάτα, ρύζι σαφράν και κόκκινα μπαχαρικά (κυρίως σουμάκ).
Το «mainstream»: 🔝📈
Ghormeh sabzi
To Ghormeh sabzi ή Qormeh Sabzi είναι ένα από τα διασημότερα περσικά μαγειρευτά εδέσματα με μακρά ιστορία καταγόμενο από την αρχαία Περσία. Τα βασικά υλικά παρασκευής του είναι σοταρισμένα βότανα, κόκκινα φασόλια, κομμάτια από αρνίσιο κρέας, καρυκεύματα και μυρωδικά. Η λέξη «Ghormeh» σημαίνει «βρασμένο» και η λέξη «sabzi» σημαίνει «βότανα ή αρωματικά φυτά» στην περσική γλώσσα (Φαρσί), οπότε θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε και ως «Βρασμένα Βότανα»!!!
Γλυκά:🧁🍩🍨🍰🍭
Zoolbia
.jpg)
To Zoolbia είναι ένα ιδιαίτερο περσικό σιροπιαστό γλυκό φτιαγμένο από κουρκούτι, σαφράν και ροδόνερο (βασικό συστατικό της περσικής κουζίνας το οποίο φημολογείται πως κατάγεται από την αρχαία Περσία). Είναι ιδιαίτερα τραγανό και συχνά συνοδεύεται μαζί με το έτερο σιροπιαστό έδεσμα, το Bamieh, που μοιάζει πολύ με τη γνωστή μας τουλούμπα.
Παράξενα:😲 🥴
Kuku Sabzi
Kuku Sabzi ή αλλιώς η «πράσινη ομελέτα», η παραδοσιακή περσική εκδοχή της γνωστής μας ομελέτας η οποία διακρίνεται για το πρασινωπό χρώμα της και τη ιδιαίτερη γεύση της. Παρασκευάζεται πέραν των αυγών (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ομελέτα..) μαζί με μαϊντανό, άνηθο και άλλα πράσινα ζαρζαβατικά, καρύδια, αλεύρι και διάφορα ανατολίτικα μπαχαρικά.
(📸📸📸 Φωτογραφίες κατά σειρά εμφάνισης: @SooperChef, Oaktown Spice Shop, MasterClass, The Splendid Table)
Ωραία φαίνεται η πράσινη ομελέτα!!!!μας άνοιξες την όρεξη βραδιάτικα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πρωτότυπη θα προσθέσω εγώ😀
Διαγραφή